Strona główna / Office Design / ToHa – budynek projektu Rona Arada i Avnera Yashara w Tel Awiwie
ToHa – budynek projektu Rona Arada i Avnera Yashara w Tel Awiwie

ToHa – budynek projektu Rona Arada i Avnera Yashara w Tel Awiwie

W centrum Tel Awiwu, na skrzyżowaniu dwóch ulic handlowych, budynek biurowy ToHA wznosi się aż do 29 kondygnacji. Jego wyjątkowa bryła w kształcie góry lodowej, została zaprojektowana przez Rona Arada wraz z lokalnym zespołem Avnera Yashara. Kompleks wyposażono w publiczny ogród, taras widokowy i restaurację.

Ponad 28 000 metrów kwadratowych powierzchni Dekton® firmy Cosentino pokryło budynek i pojawiło się na wentylowanych fasadach, podłogach, windach, sufitach i wewnętrznych ściankach działowych. Płyty Dektonu o 10 000 różnych wymiarach i typach zostały wyprodukowane i pocięte w siedzibie Cosentino w Hiszpanii, a następnie przetransportowane do Izraela drogą morską.

Wartość architektoniczna i dekoracyjna

Jednym z głównych założeń projektu było zmniejszenie powierzchni zabudowy na poziomie ulicy i stworzenie tam dużego parku z myślą o nadaniu otoczeniu charakteru publicznego. Budynek rośnie zatem na dwóch dużych nogach, które stopniowo się rozszerzają i tworzą skręcającą się bryłę. Ze względu na swoją geometryczną wszechstronność, Dekton® precyzyjnie dostosowano do tej złożoności, dzięki nieskończonej gamie formatów o minimalnej grubości i maksymalnej powierzchni. Na pośrednich poziomach budynku wykorzystano panele o grubości 12 milimetrów i szerokości 2 metrów, które dzięki starannemu docięciu definiują wierzchołki i krawędzie, dając wyraz doskonałości bryły.

Z funkcjonalnego punktu widzenia ten ambitny projekt odwraca organizację konwencjonalnego biurowca, umieszczając całą infrastrukturę i maszyny na pierwszych piętrach. Dzięki temu dach staje się przestrzenią publiczną i mieści ekskluzywną restaurację z widokiem na Tel Awiw i Morze Śródziemne. W ten sposób najwyższe piętra pozostają wolne i mogą być przeznaczone tylko do użytku rekreacyjnego, a biura zaczynają się na siódmym piętrze, co potęguje piękne widoki rozciągające się z wysokości. Poziomy techniczne pokryto unikalną przepuszczalną fasadą poprzecznych paneli, tworzących wzór „X”. Takie rozmieszczenie umożliwia przepływ powietrza przez szczeliny między dużymi płytami (320 x 70 cm) i tworzy jednolity front. Cosentino zaoferowało również opcję wyprodukowania sześciu niestandardowych kolorów w oparciu o model Strato, tworząc uderzający gradient kolorów pojawiających się od dołu do góry.

Wewnątrz budynku, duże 30-metrowe atrium pełni funkcję holu i miejsca spotkań. Przestrzenie biurowe wyglądają na zewnątrz w kierunku miasta, przez szklaną fasadę, a także są otwarte na widok centralnego dziedzińca rozjaśnionego dużym świetlikiem. Wykończenia zostały starannie dobrane, aby stworzyć wygodną przestrzeń do pracy i spójny wizerunek firm. Możliwość produkcji wielkogabarytowych elementów Dekton do podłóg, ścian i sufitów pozwoliło ograniczyć liczbę połączeń do minimum, tworząc jednolitą i szlachetną przestrzeń.

Napisz komentarz

to liczba komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres e-mailowy będzie niewidoczny Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do góry