Templates by BIGtheme NET
Home / Biura-biurowce / Pierwsze wrażenie zaczyna się od wejścia – Marynarska Point 2 już z lobby w nowym wydaniu.

Pierwsze wrażenie zaczyna się od wejścia – Marynarska Point 2 już z lobby w nowym wydaniu.

Zakończyła się modernizacja części wspólnych budynku biurowego należącego do Bluehouse Capital. Za koncepcję i wykonanie rearanżacji odpowiadał Tétris. Pomimo tego, że całość prac przypadła na okres największych ograniczeń związanych z pandemią, projekt udało się przeprowadzić z zachowaniem zasad bezpieczeństwa i bez opóźnień.

Eksperci z Tétris już po raz drugi w historii budynku stojącego przy ul. Postępu 15 c w Warszawie wzięli na warsztat fit-out jego części wspólnych.

Potrzeby najemców biurowców ewoluują, na korzyść zmienia się także infrastruktura Biznesowego Mokotowa w pobliżu Marynarska Point 2. Dziś wartością dodaną dla budynku jest wykorzystanie lobby jako miejsca, w którym można chwilę popracować, odpocząć lub odbyć nieformalne spotkanie. Szczególnie zależało nam na naturalnej zieleni, która pozytywnie wpływa na samopoczucie przebywających w pobliżu osób, a także pomaga dbać o dobrą jakość powietrza. Potrzebowaliśmy w strefach wspólnej po prostu nowej jakości. Efekt prac zdecydowanie zachęca do spędzania tu czasu.

Marika Ziętara, Bluehouse Capital

Rewitalizacja strefy wejściowej budynku biurowego Marynarska Point 2 obejmowała odświeżenie recepcji, atrium, holi windowych i toalet ogólnodostępnych na parterze – w sumie 390 mkw. powierzchni.

Dom roślin

am pomysł na nową aranżację zrodził się ze skojarzenia z tworzeniem zielonej oazy na betonowej pustyni. Wcześniej w otoczeniu budynku na próżno było szukać zacisznych miejsc do wypoczynku i kameralnych spotkań. Istniejące zagospodarowanie atrium również temu nie sprzyjało. Postanowiliśmy wprowadzić do wnętrza jak najwięcej żywych roślin, wykorzystując naturalne światło wpadające przez przeszkloną elewację frontową i świetlik.

Anna Rębecka, architekt w Tétris

Na wejściu gości wita zielona ściana za recepcją, która kieruje wzrok ku tonącej w roślinach, ażurowej bryle w sercu atrium. Architekci zaproponowali najprostszy kształt domu z dwuspadowym dachem, co wzmacnia wrażenie intymności i przytulności. Drewniana konstrukcja „domku” wzmocniona jest profilami stalowymi. Wewnątrz znajdziemy wbudowaną kanapę, z wysokim oparciem pochłaniającym dźwięki, dodatkowe stoliki, fotele i krzesła – jest to przestrzeń do nieformalnych spotkań, pracy i odpoczynku. Na różnych wysokościach znajdują się pojemne donice z fantazyjnymi roślinami, a całość uzupełniona jest nastrojowym oświetleniem i ocieplona drewnem. Rośliny zostały skrupulatnie dobrane tak, aby mogły bez problemu żyć w tej zamkniętej przestrzeni.

Ciekawym detalem jest artystyczna tapeta z motywem egzotycznych ptaków, powtórzona również w toaletach. Bryłę domku uzupełniają dwa dodatkowe podesty, ze skrytymi za donicami z zielenią kolejnymi stolikami. Wszystkie te elementy wypełniają przestrzeń atrium w sposób, który wymusza przejście przez lub tuż obok podestów, zachęcając do skorzystania z siedzisk. Nazwa tej strefy: „Garden Point”, nawiązuje do nazwy budynku.

Realizacja w nowej rzeczywistości

Zakres prac obejmował demontaż okładzin ściennych w strefie recepcji oraz łazienkach, a także istniejącego masywnego siedziska ze spieków kwarcowych znajdującego się w atrium. Poza wykonaniem nowej zabudowy patia, w części wejściowej zamontowano nowe płytki imitujące kamień, zieloną ścianę oraz lacobel i tapety. Stalową ladę recepcyjną zastąpiono nową, drewnopodobną. Ujednolicono i uzupełniono także oświetlenie oraz wymieniono tablice najemców. W łazience Tétris przeprowadził kompleksową renowację z wymianą armatury i okładziny.Wszystkie prace Tétris prowadził w godzinach nocnych, aby nie zakłócać normalnego funkcjonowania budynku.Projekt realizowany był na przestrzeni od marca do czerwca, także jego organizacja wymagała zastosowania dodatkowych procedur bezpieczeństwa – limit osób pracujących w jednym momencie, kontrola temperatury ciała na wejściu, zaostrzone zasady higieny. Dodatkowo zamknięcie granic wymagało szybkich decyzji Tétris co do zmiany dostawców części materiałów z Hiszpanii i Włoch, na polskich. Dzięki temu udało się zakończyć działania na czas.Budynek biurowy Marynarska Point 2 został oddany do użytku w 2008 r. Oferuje 13 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej. Zarządcą budynku i jednocześnie koordynatorem modernizacji jest agencja BNP Paribas Real Estate. Natomiast za wynajem powierzchni biurowej odpowiada Savills.

Napisz komentarz

to liczba komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.